woonhuis in oosterhout, gelderland

een persoonlijke ontmoeting

Anne en Roel kochten een charmante woning met een ruime tuin in het Gelderse Oosterhout. Het vrijstaande huis uit 1890 was karakteristiek, maar kwam niet tot zijn recht door alle opsmuk die het door de jaren heen had opgedaan. Overtollige lagen moesten worden gepeld. Het stel vond het lastig om te bepalen hoe ze dit aan moesten pakken. We gaven hen advies en vertaalden hun woonwensen naar concrete plannen.

een persoonlijke ontmoeting


Bij het ontwerp van een woonhuis zijn zowel de bewoners als de woning ons uitgangspunt. Daarmee onderstrepen we de karakters van beiden. Voor Anne en Roel betekent een thuis een woning die niet schreeuwt of schuurt. Een woning die comfortabel aanvoelt en met voldoende ruimte waarin geleefd mag worden. Om dat te kunnen bereiken moest het huis eerst worden ontdaan van overtolligheden. Pas daarna konden we inventariseren welke onderdelen er overbleven en waarmee we verder wilden.

In het ontwerp kwamen we uit op een harmonieuze relatie tussen het huis en de bewoners. Beiden zijn volwaardig onderdeel van een logisch geheel. Mensen geven invulling aan een huis. Wij maken ruimte voor hen en hun liefhebberijen. 

"Ideeën omzetten naar een realistisch plan blijkt in de praktijk vrij lastig te zijn. Het is dan erg fijn om iemand te hebben die met je meedenkt, ook over technische aspecten die je zelf al gauw over ‘t hoofd ziet."
Anne  | bewoner

samensmelting
Geliefde meubels moesten blijven. Wel mocht er een vleugje nieuw bij het oude. We ontwierpen en gaven advies over deze samensmelting. Dit mondde uit in een vanzelfsprekend totaalbeeld, ongedwongen en tijdloos. Daarnaast onderzochten we hoe het stel leeft en hoe hun leefwijze zich verhoudt tot de praktische invulling van de ruimte. Zo ontdekten we waar Anne en Roel graag zitten, waar ze van houden en hoe ze zich bewegen.

Anne en Roel blijken dol op reizen, kunst en boeken. De bijbehorende rekwisieten verdienen daarom een mooie plek in huis. Boeken vragen doorgaans om veel aandacht in een interieur, maar als ze op de juiste plek geplaatst worden kan het richting en rust geven. In de woonkamer naast de boog is er genoeg ruimte om de gekleurde massa luchtig te houden en het geliefde binnen handbereik.

"We lieten Thoben & Minten zien wat we mooi vonden. Ze nemen de tijd voor je, zijn betrokken en geïnteresseerd. Het resultaat is een huis dat bij ons past."

 

wit licht
Technische tekeningen brengen wensen helder in kaart. We namen de keuken onder de loep, maakten diverse ontwerpen en brachten een eventuele uitbouw in kaart. Hieruit bleek dat een verbouwing niet zou leiden tot meer werkruimte, wel tot veel gedoe en hoge kosten. Daarom bleef de plaatsing van de keuken hetzelfde. In het keukenontwerp kozen we voor een werkblad van wit composiet met een marmeren afwerking zodat het licht van buiten naar binnen wordt weerkaatst. Op de keukenvloer plaatsten we kleine, grijze tegels die passen bij de materiaalkeuze van de rest van het huis - ongedwongen en rustig. 

rust als leidraad
Rust is de leidraad, koel grijsgroen de hoofdkleur. Koele kleuren geven optisch meer ruimte, die drukken van zich af. We verfden het plafond en de prachtige, oude deuren in deze kleur zodat ze subtiel de aandacht vangen. Karakteristieke onderdelen krijgen zo een eigen rol toebedeeld. De trap verfden we een tint donkerder, een mooi contrast bij de terrakleurige granito vloer. Ook van buiten komt het huis goed tot zijn recht door een klassieke combinatie van rijtuiggroen, gebroken wit en zandgrijs te gebruiken waarmee de kozijnen en raamlijsten worden benadrukt. 

"Groen is onze favoriete kleur. Toen Thoben & Minten voorstelden de plafond in deze tint te verven, waren we huiverig. Dat veranderde toen ze ons de 3D-tekening lieten zien; onze woning leek ruimer en lichter. Precies wat we wilden."

groen en bloem
We ontwierpen de ruime tuin en kozen voor veel planten en kleurige bloemen. In huis kijk je uit op de planten buiten met in de verte een boom. De gevel sierden we met een witte regen. Ons doel was meer groen en minder steen op het terras om zo een geleidelijke overgang naar de tuin te creëren.

De tuin leek lang en smal; door met de ruimte te spelen maakten we hem breed en diep. We plaatsten een haag met een doorgang als een coulisse, daarachter ligt de groentetuin. We herschikten bestaande planten en met hoge planten maakten we hoekjes. We gaven advies over het groen, zodat de tuin het hele jaar door zoveel mogelijk kleur heeft en de bloemen en planten samen tot hun recht komen, in de zon of schaduw. 

"Voorbijgangers vragen regelmatig naar de kleursamenstelling van ons huis of het ontwerp van onze tuin. Een mooie pluim, voor ons als bewoners én voor Thoben & Minten. We zijn dan ook echt trots op ons huis, het is geslaagd.”

PROJECT INFO /

LOCATIE                                                    OOSTERHOUT, GELDERLAND
TIJDSBESTEK                                           2018
STATUS BEGANE GROND                         AFGEROND
STATUS EERSTE VERDIEPING              ONTWERPFASE
TYPE
                                                           WOONHUIS 
OPPERVLAKTE
                                           60 m2
SOORT OPDRACHT
                                    INTERIEURONTWERP / MEUBELONTWERP / TUINONTWERP

CREDITS /

OPDRACHTGEVER                                       PRIVÉ
PROJECTBEGELEIDING                            THOBEN & MINTEN
UITVOERING                                              EIGEN BEHEER
VLOER                                                         EIKENHOUT, TERRAZZO
MEUBILAIR                                                MAATWERK
FOTOGRAFIE                                              WILLY LAMERS
TEKST                                                         SAMIRA HIMMIT | TERRA CACTI