vrijstaand woonhuis in sint michielsgestel

van kippenschuur naar woonhuis in de natuur

Femke en Florent woonden in een prachtig, historisch pand in het centrum van Den Bosch. Een 400 jaar oud monument met houten balkenplafonds, glas-in-lood ramen en een mooie trapgevel. Maar toen ze plannen maakten voor een tweede kindje, begon het toch te kriebelen: zouden ze de stap wagen om buiten de stad te gaan wonen? Met meer ruimte en natuur, en waar de zon door de ramen schijnt…

van kippenschuur naar woonhuis in de natuur

Het huis dat ze in Sint Michielsgestel vonden was ooit een kippenschuur geweest, waar verschillende aanbouwen tegen waren geplakt. Het was onhandig ingedeeld. In plaats van een geheel, waren het gevoelsmatig drie losse woningen. Maar het had potentie. Het stel ervoer op de plek direct rust; alsof ze op vakantie waren in eigen land. 

“Als je gaat verbouwen, moet je heel veel van elkaar houden, waarschuwden vrienden ons. Gelukkig hadden wij Thoben & Minten! We legden ze een ambitieus plan voor; bijna alle ruimtes moesten opnieuw ingedeeld, trappen verplaatst, nieuwe badkamer erin, nieuwe keuken, nieuwe meubels… De drie aparte aanbouwen moesten één, open en logische, woonruimte worden. Binnen drie maanden, want ik was inmiddels al in verwachting.”
Femke de Kort | bewoner

uitdagend proces
Het omvormen van de ruimtes was een mooi en uitdagend proces, waarin de bewoners en wij steeds weer op elkaar afstemden. Qua stijl zaten ze vol ideeën. Kleine nisjes, speelhoekjes, gezellige kussens, kleuren, tipitentjes. Het huis moest een plek worden waar ieder zijn rust kon vinden, maar waar ook vrienden vaak over de vloer zouden komen.

Met materiaalgebruik en het herplaatsen van de trappen naar één gang werden verschillende ruimtes gevoelsmatig samengevoegd. Door de voordeur van de kant van de tuin naar de straatkant te overhevelen, ontstond meer privacy: geen zorgen meer om verrast te worden door een postbode die opeens in je achtertuin staat, en naar binnen kijkt.

“Hoewel het pand een gekke indeling had, is er geen enkele dode hoek ontstaan! Van de verborgen trapkast, die verstopt is achter een keukendeur, tot een speelnis onder de andere trap in de woonkamer, of het grote daybed in de hoek van de leefruimte, wat een heerlijke plek is om een boek te lezen.”

middelpunt van het huis
Voor de kinderen zijn op de bovenverdieping twee kamers gemaakt, met natuurlijke linoleumvloeren, elk hun eigen slaapvide en een groot bureaublad voor het raam, om later aan te leren. In de woonruimtes hebben zij meerdere speelhoekjes, zodat niet de hele ruimte een speelparadijs wordt. De keuken is het middelpunt van het huis. Gezellig, en: zo hoef je tijdens het koken of een etentje niet naar een andere kamer te rennen, om een oogje in het zeil bij de kinderen te houden.

de zon centraal
Een groot voordeel aan de ligging van het huis is, dat er aan alle kanten zon is. ’s Morgens zit je nu in een van de zithoeken een lekker kopje koffie te drinken, ’s avonds borrel je aan de keukenkant – waar de zon dan net ondergaat.

"Een groot voordeel aan de ligging van het huis is, dat er aan alle kanten zon is. ’s Morgens zit je nu in een van de zithoeken een lekker kopje koffie te drinken, ’s avonds borrel je aan de keukenkant – waar de zon dan net ondergaat."

PROJECT INFO /

LOCATIE                                                    SINT MICHIELSGESTEL
TIJDSBESTEK                                           
2020 
STATUS                                                     
AFGEROND
TYPE
                                                          VRIJSTAAND WOONHUIS 
OPPERVLAKTE
                                           221 m2
SOORT OPDRACHT
                                    INTERIEURONTWERP / MEUBELONTWERP / STYLING

 

CREDITS /

OPDRACHTGEVER                                       PRIVÉ
PROJECTBEGELEIDING                            THOBEN & MINTEN
UITVOERING                                              BRAM BOUWBEDRIJF
MEUBILAIR                                                WIK INTERIEURBOUW
FOTOGRAFIE                                              WILLY LAMERS
TEKST                                                         ANNA LILLIOJA